maandag 1 maart 2010

Dinand Schipper en Surrealisme

Het Surrealisme is een kunststroming in de moderne kunst ontstaan als literaire stroming rond 1924. Het is de Franse schrijver en essayist André Breton, die in 1924 zijn opvattingen omtrent het surrealisme in de kunst, vooral de schilderkunst en de literatuur, te boek stelt in het Manifest van het Surrealisme (Frans: Manifeste du Surrealisme). Over de relatie tussen het surrealisme en de schilderkunst publiceerde hij in 1928 Le surréalisme et la peinture, dat in 1965 met vele nieuwe toevoegingen nogmaals werd uitgegeven.

Teleurgesteld in het rationalisme, dat door de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog te optimistisch was gebleken, en geïnspireerd door de ideeën van Sigmund Freud, stellen surrealisten de door vrije associaties gekenmerkte bewustzijnstoestand van de droom centraal.

Bron: Wikipedia over Surrealisme

Hoewel er een hoogtepunt van het Surrealisme is waar te nemen tussen 1925 en 1940, in zowel schilderkunst, beeldhouwkunst en in de literatuur, zijn vandaag de dag nog steeds kunstenaars actief die surrealistische werken maken.

Ook Dinand typeert zijn werk als surrealistisch. Hij verbindt in zijn werken de realiteit met een andere of hogere werkelijkheid, waardoor hallucinerende beelden of droomeffecten ontstaan. Hierdoor dragen zijn werken een magische uitstraling.

Kijk op www.artwork-dinand.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten